Jaarlijkse Februaristakingsherdenking op woensdag 25 febr.

februari 19, 2009

februaristaking2

Woensdag 25 februari vindt weer de jaarlijkse herdenking van de Februaristaking plaats. Een herdenking van de opstand van burgers tegen het nazi-regime en hun onderdrukking, vervolging en moord van Joodse bevolking.
Bij deze een oproep van Amsterdamse antifascisten om aan te sluiten bij de oproep van het comite Herdenking Februaristaking 1941 in ook naar de Dokwerker te komen, Jonas Daniël Meijerplein te Amsterdam om daar de staking te herdenken. De herdenking is niet alleen voor mensen die zelf de oorlog hebben meegemaakt, de herdenking is ook voor iedereen die zich wil uitspreken tegen onderdrukking, racisme en onrechtvaardigheid. Niet alleen toen, maar ook nu waarin nieuwe razzia’s op mensen plaats vinden in Amsterdam, die mensen de dood in jaagd. waarin steeds vaker extreem-rechts de straat op gaat en van zich laat horen. Niet alleen toen maar ook nu moeten we op alle manieren deze tendenzen, groepen en individuen bestrijden.

Laat de februaristaking een voorbeeld zijn van onderlinge onvoorwaardelijke solidariteit tussen mensen.

Start: Vanaf 16.45 uur met een korte toespraak en het voorlezen van gedichten, daarna defile langs De Dokwerker.

Wat men uit dezen bitt’ren tijd
Aan uur en dag vergeten mag;
Nooit deze onvolprezen dag.
Toen ’t volk, dreiging en dood ten spijt,
Terwille der gerechtigheid,
Opstond voor ’t volk dat onderlag.

(vermoedelijk van Mr Sem Davids)

Zie ook de oproep van het Comite:

Oproep

Februari 1941:
Trams bleven staan. Andere gemeentelijke diensten, kantoren, scheepswerven, confectieateliers, metaalbedrijven en andere ondernemingen kwamen stil te liggen. Winkels sloten de deuren. Tienduizenden Amsterdammers legden op dinsdag 25 februari 1941 het werk neer uit protest tegen de toenemende jacht van de Duitse bezetters en hun Nederlandse handlangers op de Joodse medeburgers. Nog diezelfde dag en de dag daarop breidde de staking zich uit naar Hilversum, de Zaanstreek, Kennemerland, Utrecht en Weesp. In Amsterdam en Hilversum kwam het tot betogingen. De Duitse bezetters antwoordden met keiharde represailles op dit massale protest.

De Februaristaking staat symbool voor strijd tegen rassenwaan, voor solidariteit, saamhorigheid, tolerantie en gelijkwaardigheid. In die zin herdenken wij jaarlijks de stakers van toen en de Joodse slachtoffers van de nazistische rassenwaan. Tegelijk maken wij duidelijk dat de waarden waar de staking voor stond van groot belang blijven. Wij nemen stelling tegen tendensen om mensen te beoordelen en te waarderen op basis van hun afkomst, seksuele geaardheid of religie. Wij staan voor vrijheid van meningsuiting en het in alle openheid bespreken van problemen, maar achten respectvol en beschaafd met elkaar omgaan daarbij noodzakelijk. We willen ook niet dat groepen mensen tegen elkaar worden opgezet of worden buitengesloten.

In die zin roepen wij op deel te nemen aan de herdenking van de Februaristaking, die op woensdag 25 februari 2009 bij De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam wordt gehouden.

Meer info: http://www.februaristaking.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: