[Aken] Nederlandse SS-moordenaar Boere voor de rechter.

oktober 13, 2009

Nederlandse SS-moordenaar voor de rechter in Aken

AK Kein Vergessen! (Nooit Vergeten!)

Update 8-10: Het Bezwaar dat Heinrich Boere te zijn proces had ingedient, dat hij niet meer handelinsgbekwaam  zou zijn, is door de rechtbank afgewezen. Boere is wel handelingsbekwaam en zijn proces gaat 28 oktober gewoon door!

Eind oktober begint het proces tegen de 88-jarige SS-moordenaar Heinrich Boere, die verantwoordelijk wordt gehouden voor minstens 3 moorden op burgers gedurende de Tweede Wereldoorlog. Dit zal één van de laatste processen over oorlogsmisdaden gepleegde gedurende het nationaal-socialisme worden.
news-graphics-2008-_658867aOp 28 oktober is de eerste zittingsdag bij de rechtbank in Aken. Aangeklaagd is Heinrich Boere, lid van het SS-commando Feldmeijer. Dit commando vermoordde onder de codenaam Silbertanne meer als 50 vermeende sympathisanten van het verzet in Nederland. Voor elke omgebrachte nazi werden drie “anti-Duits ingestelde of als samenwerkend met het verzet aangeduide Nederlanders” vermoord. Heinrich Boere wordt in verband hiermee verdacht van moord op minstens 3 mensen: op de apotheker Fritz Hubert Ernst Bicknese in Breda, op Frans Willem Kusters in Wasenaar en op fietsenmaker Teun de Groot in Voorschoten.
Bij de Groot in Voorschoten bellen Heinrich Boere en een tweede Nederlandse SS’er ’s ochtends vroeg op 3 september 1944 aan. De Groot was een vooraanstaande burger in Voorschoten en tegen de nazi-bezetters. Dat was genoeg voor een doodvonnis. Boere en zijn mededader schoten de Groot neer zonder een woord te zeggen. Hij laat een familie achter met 5 kinderen. Teun de Groot over zijn reactie op de dood van zijn vader: “Ik heb 24 uur lang gehuild, daarna nooit meer. Bijna nooit meer, mijn hele leven niet, heb ik zo gehuild.”


In 1947 weet Boere onder nooit opgehelderde omstandigheden uit krijgsgevangenschap te ontvluchten en keert terug naar Duitsland. Daar leeft hij onbekommerd in Eschweiler, vlakbij Aken. In Nederland wordt Boere bij verstek ter dood veroordeeld, later omgezet in levenslang. Nederlandse uitleveringsverzoeken worden door de Duitse justitie terzijde gelegd omdat Boere door zijn lidmaatschap van de Waffen-SS de Duitse nationaliteit heeft verkregen. Daarmee beroept de Duitse justitie zich op een decreet van Hitler uit 1943. Vervolging wordt in 1983 tegen Boere gestaakt op grond van dat het bij de moorden ging om volkenrechtelijk toegestane represailles en Boere op bevel had gemoord had. De slachtoffers mochten naar de opvatting van de officier van justitie in Dortmund “verraderlijk gedood worden”.

Boere zelf waande zich, zoals zovele, tot nu toe veilig in Duitsland. In een interview becommentarieert hij zijn moorden lachend met “Pang! Dood!”. Op de vraag of het moorden hem zwaar viel, antwoordde hij: “Ach, nee, zwaar vond ik het niet. Je hoeft enkel 1 vinger te spannen”.

In 2003 echter vroeg het Nederlandse ministerie van justitie om de uitvoering van de straf in Duitsland. Dat is mogelijk omdat in 2003 is ingesteld dat gevangenisstraffen opgelegd in andere lidstaten van de Europese Unie ook in Duitsland uitgezeten kunnen worden. De rechtbank in Aken besluit dat Boere zijn straf in Duitsland kan uitzitten, maar de rechtbank in Keulen wees dat af, aangezien Boere bij verstek werd veroordeeld en hij geen mogelijkheid heeft gehad zich te verdedigen. En zo formuleerde 4 jaar later de Hoofdofficier van justitie in Dortmund de aanklacht wegens drievoudige moord. De rechtbank in Aken bevond Boere echter niet handelingsbekwaam, maar de rechtbank in Keulen wees dat besluit opnieuw af. Boere is zeer zeker handelingsbekwaam. Nu, in 2009, gaan de processen beginnen, de moord op Teun de Groot en op die andere Nederlanders worden na talloze persberichten en protestacties eindelijk ook als moord gekwalificeerd.

Boere is zeker niet de enige nationaal-socialistische dader, die tot nu toe nog niet tot verantwoording is geroepen en die tot op heden op de lijst van de Nederlandse minister van justitie staan. Naast Boere zijn dat Siert Bruins, die in Breckerfeld bij Hagen leeft, en Klaas Faber uit Ingolstadt, die tot op de dag van vandaag straffeloos in Duitsland wonen. Zij behoorden tot de groep van 30.000 Nederlanders die voor Duitsland bij de SS vochten of zich als lid van de Nederlandse NSB actief deelnamen aan het brute neerslaan van het verzet of aan de deportaties van joden. Veel van de moorden, folteringen en razzia’s komen op het conto van deze Nederlandse nazi’s. Duizenden Nederlandse SS’ers en collaborateurs vluchtten in 1945 naar Duitsland en ontliepen zo Nederlandse rechtsvervolging. In Duitsland leefden zij straffeloos en ongestoord. In 1980 stonden er nog over de 300 mensen op de opsporingslijst van Nederland. Uitleveringsverzoeken werden door Duitsland afgewezen. Zeven SS’ers, zoals Klaas Faber uit Ingolstadt, die in Nederland wegens moord in de gevangenis zaten, werden op kerstavond in 1952 zelfs door een Duits-Nederlands netwerk uit de gevangenis van Breda bevrijd en – ook dat is in Duitsland nagenoeg onbekend – in het grensgebied ontvangen door functionarissen van de liberale Freien Demokratische Partei (FDP), zoals de toenmalige chef van de FDP-Aken Otto Graf Lambsdorff, verstopt en stiekem naar partijprominenten in Bonn doorgestuurd. De FDP, met drager van het ridderkruis (een hoge onderscheiding in de Wehrmacht) Erich Mende voorop, roepen nu openlijk om door de Duitse justitie gezochte nationaal-socialistische oorlogsmisdadigers van strafvervolging te ontheffen.

Het proces tegen Boere wordt door de werkgroep “AK Kein Vergessen!” met onder andere een reeks bijeenkomsten begeleid. Thematisch wordt gekeken naar de rol van de Duitse justitie in hun omgang met nationaal-socialistische oorlogsmisdadigers toen en nu, gaan we ons bezighouden met de Nederlandse collaboratie en het verzet bezighouden, het spoor van gevluchte misdadigers naar Duitsland natrekken en gaan we onthullen wie de anonieme ondersteuners van de nazi’s waren. De betekenis van nationaal-socialisten voor de huidige generatie extreemrechts zal ons ook interesseren, net als de hermilitarisering van Duitsland met Auschwitz in het achterhoofd.

Nooit meer fascisme! Nooit meer oorlog!
Niets en niemand is vergeten!

- E-Mail: ak_kein-vergessen@riseup.net Website: http://akantifaac.blogsport.de/kein-vergessen/

————————————————————————–

“AK Kein Vergessen!” is een samenwerkingsverband van verschillende antifascisten die zich rond dit thema verenigd hebben, om over de achtergronden van het proces te berichten, om aan de slachtoffers van het nazisme te herinneren en uiteindelijk om de herinnering aan de misdaden van het Derde Rijk in stand te houden.

————————————————————————–

Agenda:

De ‘Silbertanne’-moordenaar Heinrich Boere voor het gerecht!
Dinsdag 27 oktober 2009, om 19.00
VHS Peterstrasse 21 Aken, Forum (2e etage)

Een bijeenkomst met Teun de Groot, zoon van de door Heinrich Boere vermoordde Teun de Groot, Arnold Karskens, journalist uit Amsterdam en Detlev Hartmann, advocaat uit Keulen en gemachtigde van een mede-aanklagers en Stephan Stracke, historicus uit Wuppertal.

Tijdens de bijeekomst wordt, naast aandacht voor Heinrich Boere, ook ingegaan op andere Nederlandse SS’ers. Want Boere is niet de enige SS-misdadiger die op de lijst van de Nederlandse minister van justitie staat. Aan de hand van de levenswandel van deze collaborateurs is na 63 jaar de balans op te maken van de Duitse omgang met nationaal-socialistische daders. De sprekers zullen de Duitsers die de vluchtende Europese SS’ers hielpen belichten, waarvan ook de geschiedenis de stad Aken deel uitmaakte. Met medewerking van de Volks Hogeschool Aken.

Woensdag 28 november 2009, om 9.00
Manifestatie tijdens de eerste rechtszaakdag voor de rechtbank van Aken.

Die SS in der Niederlanden
Vrijdag 6 november 2009, om 19.00
Hauw Löwenstein, Markt 39, Aken

In Nederland was de SS tijdens de Tweede Wereldoorlog meer aanwezig dan in andere bezette landen in West-Europa. Tegenover de onderdrukking van het Nederlandse verzet en het doorvoeren van de nationaal-socialistische rassenpolitiek stonden pogingen om Nederlandse collaborateurs voor het ‘Nieuwe Europa’ van de SS te winnen. De lezing van Thomas Müller belicht de historische context van de ‘zaak Boere’.

Nieuw nationalisme en de Duitse omgang met nazi-misdadigers
Vrijdag 13 november 2009, om 19.00
Haus Löwenstein, Markt 39, Aken

In deze lezing zal de actuele en historische omgang met NS-misdadigers onderzocht worden en zal de vraag gesteld worden of er in de omgang met de Duitse nazi-geschiedenis een omslag heeft plaatsgevonden die beslissingen als de rehabilitatie van deserteurs mogelijk maakt. Ook zal het gaan over dat Duitsland weer aanvalsoorlogen voert, juist met ‘Auschwitz’ als argument. De spreker zal ook op zoek gaan naar de antwoorden waarom nu toch nog enkele processen tegen nazi-misdadigers plaatsvinden, die 60 jaar lang geweigerd werden, en wat dat heeft te maken “het aanzien van Duitsland in de wereld” te maken heeft.

De verdere uitwerking van nazi-collaborateurs op Europees vlak
Vrijdag 20 november 2009, om 19.00
Haus Löwenstein, Markt 39, Aken

De rust waarin talloze nationaal-socialistische misdadigers na het einde van de Tweede Wereldoorlog konden leven heeft veel gevolgen. Naast de persoonlijke dimensies, zeker voor de slachtoffers van het nazisme en hun familie, maakt het uitblijven van strafvervolging voor de daders dat de nazi-ideologie zich weer kan opbouwen, zich kan reorganiseren en haar kennis verder kan verspreiden. Spreker Jörg Kronauer belicht tijdens deze bijeenkomst de structuren van nazi-collaborateurs na het nationaal-socialisme op Europees niveau. Het zal gaan over de continuïteitslijn van oude nazi’s naar huidig extreemrechts.

Deze bijeenkomstenreeks is tot stand gekomen door samenwerking van AK Kein Vergessen, AK Antifa Aken en AFA-Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: