Start proces tegen SS’er Heinrich Boere in Aken

oktober 30, 2009

Begin proces tegen SS’er Boere. Neonazi’s toegelaten in rechtbank.

Gisterochtend, 28 oktober, om 10.00 begon de eerste zittingsdag in het proces tegen oud-SS’er Heinrich Boere voor de rechtbank in Aken.

Het eerste incident van de dag vond plaats voor de ingang van de rechtbank, waar de politie twee neonazi’s van de ‘Kameradschaft Aachener Land’ (KAL) en de neonazistische partij NPD toegang tot de rechtszaal gaf. Manifesterende antifascisten van de werkgroep Kein Vergessen en anderen blokkeerden hen de weg en werden onder dreiging van fysiek geweld door de politie verwijderd. Onder hen was ook Teun de Groot, zoon van een van de slachtoffers van SS’er Boere. De politie, en dat is typerend (en shockerend) voor hun optreden in de laatste 10 jaar, vond dat het bijwonen van het proces door de neonazi’s ‘een mensenrecht’ is en zagen geen rechtsgrond hen de toegang te weigeren. Op de vraag om hun boerenverstand te gebruiken, kwam het antwoord dat ze gewoon hun werk deden. In de rechtszaal werd door de gevoegden in de zaak tegen Boere aan de rechter gevraagd de neonazi’s op grond van de afbeeldingen en tekst op hun t-shirts te verwijderen. Op de voorkant stond ‘Kamerdschaft Aachener Land’, op de achterkant ‘Eert diegene die de eer toekomt’, een duidelijke verwijzing naar de SS, en het insigne van de Wehrmacht Divisie ‘Windhund’. De voorzittende rechter Nohl zag er geen onwettige politieke uiting in. In plaats daarvan waarschuwde de rechter diegenen die het verzoek om verwijdering met applaus begroet hadden dat ze bij een volgende keer uit de zaal verwijderd zouden worden.

Zo begon de eerste procesdag… Tot het voorlezen van de aanklacht tegen Boere kwam het echter niet. Zijn advocaten stelden dat officier van justitie Ulrich Maass niet ontvankelijk is gezien zijn uitlatingen in de media over de zaak. Maass had op de Nederlandse tv gezegd dat het proces tot een veroordeling van Boere zou leiden; hij zou hem daarmee al bij voorbaat schuldig hebben verklaard. Dat de verdediging het proces wil vertragen is duidelijk; dat Maass de aanklacht zal matigen is echter ijdele hoop. Als de vertegenwoordigers van de Duitse justitie zelfkritisch zouden zijn, dan zouden ze zich schamen dat ze nu pas, na 60 jaar, dit proces voeren. Maass heropent de uit 1949 stammende zaak echter pas nadat Europese wetgeving hem daartoe dwingt. Hier is dus de internationale druk doorslaggevend, niet het juridische engagement van de aanklagers.

Op de volgende zittingsdag, maandag 2 november, zal Maass zich mogelijk verweren tegen de aantijgingen van de advocaten van Boere, en zal hij, als er niets tussenkomt de aanklacht tegen Boere voorlezen.

De laatste klap was van de politie. Drie neonazi’s, deels bewapend, werden door de politie ongemoeid gelaten bij de manifestatie van de werkgroep Kein Vergessen. Iedereen weet dat zoiets omgekeerd schier onmogelijk is, dus deze actie van de politie kan gezien worden als pure provocatie. Zo bezorgd als de politie uit Aken is om de mensenrechten van neonazi’s is, zo bezorgd zijn ze om hun bewegingsvrijheid niet te beperken. De reden die de politie voor hun niet-ingrijpen gaf; niet de verstoring van een aangemelde manifestatie is reden tot ingrijpen, maar de verstoring van de rust van de politie. Wordt vervolgd.

Werkgroep Kein Vergessen
http://akantifaac.blogsport.de/kein-vergessen/

Zie ook;

http://www.xs4all.nl/~afa/alert/2_12/boere.html
http://www.xs4all.nl/~afa/alert/1_8/bikker.htmlhttp://www.xs4all.nl/~afa/alert/4_11/karskens.html

Selectie Persaandacht:

26 oktober:

http://www.parool.nl/parool/nl/225/BUITENLAND/article/detail/265518/2009/10/26/Eindelijk-komt-SS-er-Boere-voor-de-rechter.dhtml

27 oktober:

http://www.depers.nl/binnenland/348260/Moorden-viel-Boere-niet-zwaar.html

http://www.depers.nl/binnenland/348308/Boere-heeft-ze-best-op-een-rijtje.html

28 oktober:

http://www.limburger.nl/article/20091028/REGIONIEUWS08/910279958/1056

http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2900163.ece/_rsquo_Honderden_Nederlandse_SS_rsquo_ers_zijn_niet_vervolgd_rsquo__.html

http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2900162.ece/_rsquo_Reden_voor_proces_tegen_Boere_is_mager_rsquo__.html

http://www.eenvandaag.nl/binnenland/35260/oud_ss_er_heinrich_boere_voor_de_rechter

http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2900228.ece/Proces_tegen_oud-SS_er_Heinrich_Boere_van_start.html

http://www.rnw.nl/nl/nederlands/article/nederlandse-oorlogsmisdadiger-eindelijk-voor-duitse-rechter

http://www.nrc.nl/binnenland/article2399298.ece/Verdediging_Nederlandse_SS_er_wraakt_aanklager

http://www.depers.nl/binnenland/348553/Zoon-slachtoffer-Boere-mist-ultieme-moment.html

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1308476.ece/Oud-SSer_Boere_88_voor_de_rechter

http://www.depers.nl/binnenland/348706/Zegetocht-moet-nog-even-wachten.html

29 oktober:

http://www.trouw.nl/opinie/commentaar/article2901603.ece/Hoogbejaard_of_niet___het_recht_dient_het_laatste_woord_te_hebben__.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: