Donderdag 14 januari: Lawaaidemo bij Strukton georganiseerd door WSD

januari 9, 2010

Verzamelen 14 uur Station Maarssen.

Foto hieronder: Het hoofdkantoor van Strukton in Utrecht, Westkanaaldijk 2. Veel herrie nodig!

In het kader van de campagne ‘Stop DC16’, tegen de bouw van een nieuw detentie- en uitzetcentrum op Rotterdam Airport (Zestienhoven), houden we op 14 januari weer een lawaaidemonstratie. Deze keer is dat bij het bouwbedrijf Strukton in Maarssen. Strukton vormt samen met Ballast Nedam, EGM Architecten, Smits van Burgst en ISS Facility Services het Consortium DC16. Dit consortium is niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van de gevangenis, maar zal de komende 25 jaar ook het beheer ervan voor zijn rekening nemen.
Sinds kort is bekend dat Strukton ook in de race is om een nog uitgebreider complex op Schiphol te bouwen. Samen met deels dezelfde bedrijven heeft het daarvoor ook een consortium gevormd (JCSchiphol).

Detentiecentrum

Een detentiecentrum is een ander woord voor een gevangenis voor mensen zonder verblijfspapieren. Mensen zitten daar in vreemdelingenbewaring, wat weer een ander woord is voor opgesloten zitten voor onbepaalde tijd.
Het doel van vreemdelingenbewaring in een detentiecentrum is uitzetting, ook wel verwijdering genoemd, wat andere woorden zijn voor deportatie. Voorop staat dat migranten helemaal niet opgesloten en uitgezet moeten worden. Het misselijkmakende xenofobe Nederlandse vreemdelingenbeleid is gebaseerd op egoïsme, onderdrukking, uitsluiting en uitbuiting, de bejubelde kernwaarden van de heilige drieëenheid kapitalisme, nationalisme en patriarchaat.
Daarnaast valt er veel te zeggen over de beroerde omstandigheden in vreemdelingengevangenissen, die meer nog dan ‘gewone’ gevangenissen bedoeld zijn om mensen te breken: slechte medische voorzieningen, nauwelijks toegang tot juridische hulp, intimidatie, onzekerheid over duur van de opsluiting en het wat er daarna komt…

Publiek-private samenwerking

De vluchtelingenbajes in Rotterdam wordt de eerste publiek-private gevangenis in Nederland. De overheid betaalt het consortium DC16 voor zijn diensten dit jaar 3.513.000, en daarna jaarlijks 7.027.000 euro gedurende de komende 25 jaar. Aangezien het in het bedrijfsleven om de winst draait, zal het consortium alles zo goedkoop mogelijk willen doen.
Net als bij de introductie van private ‘detentietoezichthouders’ (G4S), wordt de privatisering van de bouw én exploitatie van gevangenissen eerst op mensen zonder papieren uitgetest.
De volgende stap daarin is de bouw van een Justitieel Complex op Schiphol, ter vervanging van het uitzetcentrum Schiphol-Oost, waar in 2005 11 opgesloten mensen de dood vonden bij een brand. De bedrijven, waaronder dus Strukton, die zich met de bouw van dit centrum bezig (willen) gaan houden kunnen erop rekenen dat ook zij acties voor de deur gaan ondervinden.

Kom in actie!

De afgelopen anderhalf jaar heeft de Werkgroep Stop Deportaties lawaaidemonstraties en andere acties georganiseerd bij diverse bedrijven die bij de bouw van het detentiecentrum betrokken zijn. Op 14 januari is Strukton voor de eerste keer aan de beurt.

Doe mee! Neem lawaaimateriaal mee! Geen mens is illegaal!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: