Levenslang voor SS´er Boere

maart 24, 2010

Werkgroep Kein Vergessen over vonnis SS’er Boere

De half-Nederlandse SS´er Heinrich Boere is vandaag, 23 maart, door de rechtbank in Aken veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. In 1944 vermoordde de nu 88-jarige Boere Fritz Bicknese, Teun de Groot en Frans Kusters.
Volgens rechter Gerd Nohl was het optreden van Boere “in achterbaksheid en lafheid niet te overtreffen.” Boere, lid van de speciale SS-eenheid Feldmeijer, ontsnapte in 1947 uit Nederlandse gevangenschap en vluchtte naar Duitsland. In 1949 werd hij in Nederland bij verstek ter dood veroordeeld. Omdat Boere ook de Duitse nationaliteit had, werd hij niet uitgeleverd en kon hij tot een paar jaar terug ongestoord vlakbij Aken leven.
Het verweer van de advocaten van Boere, dat hij bevelen niet kon weigeren op straffe
van concentratiekamp of dood, werd door de rechtbank van tafel geveegd: “Boere stond altijd vooraan, hij vond zichzelf een echte vent en schoot altijd als eerste.”
Rechter Nohl zei echter ook dat Boere onschuldigen had vermoord en daarmee zouden de moorden `gemeen´ en `laf´ zijn geweest. Die moorden zouden buiten de plicht van een soldaat vallen, aldus Nohl. De aanduiding als `oorlogsmisdadenproces´ zou volgens de rechter dan ook afbreuk doen aan de daden van Boere. Met dit soort redeneringen negeert de rechter de systematiek van de misdaden van de SS en impliceert dat de moorden niet gemeen en laf zouden zijn geweest als deze waren gepleegd op `niet-onschuldigen´.
De redenering van Nohl volgend zouden verzetslui niet onschuldig geweest zijn en de directe strijd tegen verzetsstrijders door de SS toch enigszins legitiem als `vergeldingsacties´ tegen `burgers´. En wat te denken van de `plicht´ van de soldaat in de context van de Wehrmacht en de Duitse vernietigingsoorlog. Toch niet de goede Duitse soldaat? Geen woord maakte Nohl vuil aan de systematiek van de Duitse misdaden. Geïrriteerd toonde Nohl zich echter wel toen journalisten hem vroegen naar zijn biografie. Mogelijke familiaire banden met het nationaalsocialisme
kon hij missen als kiespijn. Overigens maakte Nohl verder ook geen woorden vuil aan waarom de Duitse justitie Boere niet eerder vervolgde. Of überhaupt verzuimde nazi-oorlogsmisdadigers te vervolgen.
Interessante informatie die op de laatste zittingsdag nog boven water kwam was dat Boere in 1955 in Duitsland nog een schadevergoedingsverzoek had ingediend vanwege zijn krijgsgevangenschap in Nederland. Het is goed mogelijk dat hij dus zelfs geld heeft ontvangen voor zijn veel te korte tijd in hechtenis.
Boeres advocaten tekenden direct hoger beroep aan tegen het vonnis en dat zal worden behandeld door het Hof in Karslruhe. Als het vonnis daar in stand blijft gaan zijn advocaten vrijwel zeker naar het Europese Hof. Wij kunnen enkel hopen dat de wens van mede-aanklager en zoon van een van Boeres slachtoffers, in vervulling gaat: “Wat ik Boere wens na dit oordeel? Een lang leven.”
Werkgroep Kein Vergessen!
http://akantifaac.blogsport.de/kein-vergessen/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: