Antifa-Amsterdam presenteert: Meimaand Herdenkingsmaand

april 27, 2010

Deze maand mei hebben we twee speciale Antifa-avonden in het kader van WO2-Herdenkingen.

4 mei: dodenherdenking in Amsterdam. 19:30 verzamelen op het Van der Helstplein in de Pijp.
In de winter van 1940 wordt de tereur tegen de joden in Amsterdam stapje voor stapje opgevoerd. De eigenaars en bezoekers van ijssalon Koco, merendeels gevluchte Duitse joden, besluiten dat ze zich niet meer laten intimideren, lastigvallen en mishandelen en bouwen een ammoniakgas spuitende installatie in de deuropening van hun zaak. 19 februari 1941 valt een nazi patrouille de zaak binnen en wordt bespoten met het bijtend gas en naar buiten geslagen. De hierop volgende wraak razzia’s lokken op hun beurt de beroemde februaristaking uit. Omdat hij, zelfs na marteling, weigert de ammoniak-installateur te verraden wordt Koco mede-eigenaar Ernst Cahn de eerste persoon in Nederland die sterft voor een nazi vuurpeloton.
Op deze inspirerende plek is elk jaar op 4 mei de officiele dodenherdenking in de Amsterdamse Pijp. Dit jaar neemt een groep actieve Amsterdamse antifascisten deel aan de organisatie, houden een toespraak en organiseren een afsluitend (film-)programma in cafe De Molli.

Daar vertonen we de film ‘De IJssalon’, een verhaal over een joodse ijssalon-eigenaar in de Tweede Wereldoorlog. De Molli zal open gaan om half negen en de film zal starten op 21 uur.

Meer info:

12 mei: Organiseren we samen met Marokkaanse Vereniging KLAP (Komite Leeuwen van de Atlas de Pijp) een herdenkings en infoavond over: Imazighen strijders, vergeten bevrijders. ‘Het is een onbekend stuk uit de Nederlandse geschiedenis. Heel veel mensen weten het niet. Dat Marokkanen in 1940 Nederland hebben verdedigd tegen de nazi’s. Dat Marokkanen tijdens de oorlog als dwangarbeiders in Zeeland moesten werken. Dat er een Franse militaire begraafplaats is in Kapelle en dat daar ook 20 Marokkanen begraven liggen. Dat meer dan 100.000 Marokkanen meevochten in de geallieerde legers die Europa hebben bevrijd.’ (Lees hier verder..)

De Molli zal open gaan om half acht en het infogedeelte start om 20 uur.

Meer info:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: