Jaarlijkse Kerwin-herdenking op vrijdag 20 augustus.

augustus 15, 2010

Ieder jaar organiseert de stichting Vrienden van Kerwin op 20 augustus de herdenking van de moord op de vijftienjarige Kerwin. Op deze dag in 1983 is Kerwin neergestoken door een witte jongen die zich racistisch uitliet over het incident. Deze gebeurtenis ging de geschiedenis in als de eerste racistische moord in Nederland na de Tweede Wereldoorlog.

Dit jaar is het 27 jaar geleden dat deze laffe moord plaatsvond. De herdenking op 20 augustus 2010 vindt dit keer weer plaats van 19:00 tot 20:30 uur op de Dam in Amsterdam, met als thema Antiracisme en samenwerking.. Deze jaarlijks terugkerende herdenking is een aanklacht tegen racisme, discriminatie en zinloos geweld geworden.

Vreemdelingenhaat en intolerantie maakt nog steeds deel uit van de samenleving, waarin men denkt ongestraft asielzoekers hun dorp uit te kunnen pesten, andersdenkenden intimideren en lastigvallen, homo’s te mishandelen, gebedshuizen in de fik te steken of hele bevolkingsgroepen te kunnen stigmatiseren.
Deze voorbeelden geven aan dat er nog een lange weg te gaan is. Daarom herdenken wij nog steeds elk jaar de moord op Kerwin. Intolerantie kent geen kleur!

Kom ook vrijdag naar de Dam. Vanaf 18:30 uur kunnen belangstellenden zich bij de podiumtent op de Dam verzamelen. Hier zullen toespraken worden gehouden en optredens plaatsvinden. Verschillende sprekers zullen het thema Antiracisme en samenwerking in hun toespraak aan de orde brengen.

Ook dit jaar wordt er tijdens de herdenking de mogelijkheid aan belangstellenden geboden om een krans te leggen of een kaars aan te steken, of op een eigen, originele manier blijkt te geven van medeleven, solidariteit en antiracisme. Dit jaar op de Dam zelf waar Kerwin werd vermoord.

Stichting Vrienden van Kerwin

tegen racisme, discriminatie en zinloos geweld

www.kerwin.nl

vriend is een vriend is een vriend
is niet de kleur van je huid
maar een wijze van zijn
Waar racisme z’n kop op steekt, sla het neer
Door haat worden racisten opgeleid
Racisme is ��n ding dat we uit de geschiedenis leren
Het heeft meer schade aan de mensheid gedaan
dan enige ziekte
Mensen leven en mensen sterven: dat is een
natuurlijk gegeven
Maar niet als de reden alleen maar is omdat
je zwart bent
Kerwin, jij was niet de eerste,
maar wij moeten alles doen om je het laatste
slachtoffer te laten zijn
we moeten het fascisme een halt toe roepen
en vernietigen… snel, we hebben weinig tijd
(uit: Kerwin the Poem, helemaal te lezen op kerwin.nl)

Plaats een reactie